Yoga

In dit artikel gaan we het hebben over yoga. Om precies te zijn geven we een aantal redenen waarom yoga goed voor je is. Overweeg jij om te beginnen aan yoga? Lees dan vooral verder!

 

Om te beginnen kan yoga er voor zorgen dat je opgebouwde stress vermindert. Dit kan al bereikt worden met puur een aantal oefeningen voor de ademhaling. Dit beïnvloedt namelijk je zenuwstelsel. Hierdoor zal je bloeddruk en daarmee je hartslag dalen waardoor je kalmeert. 

 

Als tweede is yoga goed voor de flexibiliteit en de lenigheid. Vaak wordt er gedacht door mensen dat je voor yoga erg lenig moet zijn om het überhaupt te kunnen doen. Dit is niet waar! Het is wel waar dat als je lenig bent dat het je extra kan helpen bij het beoefenen van bepaalde onderdelen. Het is belangrijk om te weten dat iedereen een andere lichaamsbouw heeft. Iedereen is uniek. Ieder lichaam heeft zo dus ook zijn eigen restricties. Dit betekent dat wat voor de een mogelijk is, dat misschien niet is voor de ander, maar dat hij of zij juist weer andere dingen wel kan. Yoga kan helpen bij het verbreden van je mogelijkheden en het ontdekken van het punt waar je weerstand is. op dit punt begint het. Door op dit punt te gaan werken en oefeningen uit te voeren zal deze restrictie zich oplossen en op een ander punt voorkomen. Waar dan weer aan gewerkt kan worden om zo iedere keer een stapje verder te komen. Er zijn een aantal plaatsen waar bijna altijd weerstand wordt ervaren. Dit is in de hamstrings, de nek, de schouders en de heupen.

 

Als derde bouw je spieren op door yoga. Als je net begint met yoga zul je ook last kunnen hebben van spierpijn na de les. Als je het een langere tijd beoefent zul je veranderingen kunnen waarnemen aan je lichaamsbouw. Tijdens oefeningen gebruik je namelijk verschillende spieren. Je spant ze aan in bepaalde houdingen en laat ze ontspannen bij andere oefeningen. 

 

Als vierde zorgt yoga voor een verbeterde focus. Door te focussen op je ademhaling in verschillende poses let je op één ding en niks anders. Geluiden op de achtergrond of gedachtes in je hoofd zullen niet meer naar voren komen. Je hoort puur je ademhaling. Hierdoor helpt je focus te verbeteren. Een voorbeeld kan zijn dat als je heel goed luistert naar een horloge dat je het getik kunt horen. Je begint er namelijk op te concentreren en op een gegeven moment hoor je enkel nog maar het getik. Als je hier niet op let zul je het niet eens horen. Dat is focus. 

 

En dit zijn pas vier redenen van velen. Yoga is een goede bezigheid en zeker de tijd en moeite waard.