voetreflextherapie

Bij pijn wordt er vaak aangeven dat je rust moet houden of regelmatig moet bewegen. Maar er zijn meerdere methodes om pijn te bestrijden. Een andere methode is voetreflextherapie.

Wat is voetreflextherapie?

Voetreflextherapie is eigenlijk je lichaam op natuurlijke wijze laten genezen. Hiervoor worden dus geen medicijnen gebruikt. Deze therapie werkt eigenlijk met lichaam en geest. Een therapeut zal bepaalde zones in je voeten of handen masseren, daardoor zal je lichaam zelf in staat zijn om de pijn te behandelen.

Hoe werkt voetreflextherapie?

Eerst wordt er onderzocht wat de pijnen en oorzaken zijn aan de hand van een gesprek. Uit zo’n gesprek wordt er een plan gemaakt. Er moet namelijk worden onderzocht hoe dit probleem kan worden verholpen door middel van deze effectieve therapie. Omdat je lichaam met je geest is verbonden, zijn er verschillende zones in je handen en voeten die geprikkeld kunnen worden. Er zijn dus verschillende plekken in je handen en voeten die voor verschillende zenuwen staan. Wanneer deze juiste plek wordt gemasseerd, wordt de doorbloeding bevorderd en zal het lichaam zichzelf herstellen.

Wordt voetreflextherapie alleen toegepast voor pijn?

Deze therapie staat vooral bekend om het genezen van pijn, maar wordt daar niet alleen voor gebruikt. Pijnen waarvoor het vaak wordt gebruikt zijn hoofdpijn, rugpijn en overige spierpijn. Deze therapie kan ook worden ingezet om andere lichamelijke of psychische klachten te verhelpen. Bij lichamelijke pijn kan je denken aan maag- en darmklachten, gewrichtsklachten, huidproblemen, ademhalingsproblemen en wanneer je vocht vasthoudt. Bij psychische klachten kan je denken aan: stress, vermoeidheid en slaapstoornissen. Het kan dus heel breed worden ingezet, maar is natuurlijk geen vervanging voor medische zorg.

Voetreflex wetenschappelijk bewezen?

Er zijn veel mensen die enthousiast zijn over deze behandeling. Het wordt daarom zelfs soms vergoedt door verzekeraars. Cliënten beweren namelijk inderdaad minder lichamelijke of psychische klachten te ervaren. Toch is er gebrek aan wetenschappelijk bewijs dat het werkt en hoe het werkt. Het is dus niet wetenschappelijk bewezen effectief. Het is daarom noodzakelijk om altijd eerst je huisarts op de hoogte te stellen van je klachten. Een huisarts biedt namelijk nog altijd de wetenschappelijke medische zorg. Het is dus geen vervanging om je klachten te bestrijden, maar een soort hulpmiddel. Je kan het zien alsof je lichaam of ziel een soort van massage krijgt.

Wanneer je alleen gebruik wil maken van deze therapie en niet van medische zorg kan je risico lopen voor je gezondheid. Ga daarom eerst naar je huisarts.