Het stimuleren van de doorbloeding van je spieren is het primaire doel van een sportmassage. Een sportmassage zorgt er bovendien voor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Het bevorderen van het herstel van lichaam en spieren is waar het bij een sportmassage allemaal om draait.

Knopen uit je spieren en het bindweefsel wordt losgemaakt

Sportmassages kun je eigenlijk altijd ondergaan en beslist niet alleen na een inspanning. Ook preventief kan een sportmassage perfect zijn voor lichaam en spieren. Ben je geblesseerd, dan zal een sportmassage ervoor zorgen dat je sneller van je kwetsuur herstelt. Het gaat er best stevig aan toe tijdens een sportmassage. De knopen worden uit je spieren gehaald en ook het bindweefsel wordt losgemaakt. Dit vraagt om een massage diep in de spieren, iets dat best nog wel eens onprettig en zelfs pijnlijk aan kan voelen. Dat je iets voelt van de sportmassage is op zich een goed signaal van het lichaam dat in feite zegt dat er iets op die plek niet helemaal in orde is. De gediplomeerde masseur zal uiteraard altijd in de gaten houden dat het er niet te stevig aan toe gaat tijdens de sportmassage.

Focus

Meestal bespreken de sportmasseur en de sporter voor de behandeling waar de focus op gericht wordt, naargelang waar je op dat moment de meeste behoefte aan hebt. En zo pakt de sportmasseur vaak delen van het lichaam aan. Dat kunnen de ene keer de benen zijn, terwijl de volgende behandeling in het teken staat van de schouders en nek.

Overbelasting van spieren

Door het wrijven van de masseur wordt de doorbloeding van je spieren sterk bevorderd. Afvalstoffen worden zo sneller afgevoerd en je lichaam herstelt op deze manier sneller. Zo voorkom je ook blessures, met name blessures veroorzaakt door overbelasting van de spieren. Een sportmassage is maatwerk en vraagt om een perfecte timing. Zo is het niet verstandig om direct na een pittige inspanning een stevige sportmassage te ondergaan. Dit zal namelijk eerder nadelige gevolgen voor je hebben. En sportmassage die kort voor een inspanning gegeven wordt zal daarentegen weer minder stevig zijn dan een reguliere sportmassage.

Spieren activeren

Sporters maken ook wel gebruik van een sportmassage om de spieren te activeren aan de vooravond van een trainingstraject of als je als sporter een periode inactief bent geweest. Deze Sporttherapie is zeker nodig.  Een sportmassage kan dus preventief uitgevoerd worden, maar kan ook proactief en reactief toegepast worden. Overigens kunnen ook niet-sporters prima terecht bij de sportmasseur. Iedereen kan namelijk baat hebben bij een sportmassage.