Je beweegt de hele dag. Zitten, bukken, lopen, springen, tillen, rennen, etc. jouw lichaam schreeuwt soms om rust. Elke persoon heeft zijn eigen houding en manier van bewegen en doen. Logisch, je bent uniek. Maar sommige gewoontes die je jezelf aangeleerd hebt zijn niet goed voor het lichaam. Hierdoor zouden klachten kunnen ontstaan. De meest bekende plekken zijn nek, rug en schouders. Denk maar na, daar heb je vaak de meeste last aan. Heb je een bepaalde afwijking of ziekten, reuma of astma bijvoorbeeld? Dan kun ook jij problemen krijgen of hebben met het bewegen. Astma heeft te maken met de longen, daarom hebben patiënten vaak last van de schouders en nek. Je ademt dan op een andere manier dan de bedoeling is. Dat doe je onbewust, om zoveel mogelijk zuurstof binnen te krijgen. Er zijn manieren om van deze klachten af te komen; oefentherapie of mensendieck therapie.

 

Wat is het doel van oefentherapie?

Het doel van oefentherapie is de klachten verhelpen, verminderen of voorkomen. Dit hangt af van jouw wensen en de mogelijkheden van jouw, mogelijke, klacht. Hierbij wordt gekeken naar jouw dagelijkse activiteiten. De oefentherapeut kan jouw hulp bieden bij rug- en nekklachten, klachten bij chronische aandoeningen aan de houding en beweging, overspanning etc. De oefentherapeut is een specialist in het aanleren van een gezonde houding en beweeggedrag. Bij oefentherapie wordt er gekeken naar jouw leefstijl, lichaamshouding, en manier van bewegen. Wat voel jij tijdens deze bewegingen? Welke spieren en gewrichten zet jij aan het werk. Hierbij wordt er gekeken naar jouw hele lichaam.

 

Het verschil tussen mensendieck therapie en oefentherapie

Bij allebei de therapieën gaat de filosofie om jouw houding en beweging. Er wordt vanuit gegaan dat eventuele klachten daaraan liggen. Alhoewel het op elkaar lijkt, is er een verschil. Bij oefen, komen er oefeningen voor. Dit is heel erg visueel. Bij mensendieck therapie worden jouw houding- en bewegingsproblemen vooral mondeling besproken. Er worden geen oefeningen voorgedaan maar besproken. Welke beter is? Dat mag jij zelf bepalen. Zoals al eerder gezegd, jij bent uniek. Dat betekent dat de ene methode beter bij jou werkt dan bij een ander. Kijk goed naar wat jij zelf fijn vindt. Beide therapieën kunnen jou helpen. Mensendieck therapie wil jou vooral bewust maken van jouw houding en manier van bewegen. Merk jij wat je fout doet? Je moet precies vertellen hoe jij je voelt bij bepaalde handelingen.