Onze handen en polsen zitten vol met spieren, pezen, zenuwen, botten en huid. En dus bestaat de kans dat je zomaar eens te maken krijgt met klachten aan het gebied rondom je handen. Handtherapie kan dan voor verlichting zorgen en is een therapie die kort maar vaker langer gevolgd moet worden.

Beperken het uitvoeren van je werk en je hobby

Binnen de vakgebieden fysiotherapie en ergotherapie geldt handtherapie als een specialisatie die zich dus nadrukkelijk bezighoudt met aandoeningen van onder meer spieren, botten, pezen, zenuwen en huid van de hand en de pols. Gewrichten die behoorlijk complex in elkaar zitten. Aandoeningen aan de hand zijn vaak uitermate vervelend en beperken je bij het uitoefenen van je werk en je hobby’s en ook autorijden wordt lastig met problemen aan je handen.

 

Altijd een behandelplan op maat

Uiteraard wordt door handtherapie geprobeerd om de klachten op zo kort mogelijke termijn te verhelpen. Nadat de problemen aan de hand door de handtherapeut in beeld zijn gebracht, worden de diverse behandelmethoden besproken en wordt een behandelplan op maat opgesteld. Tijdens de therapie worden vaak zaken als wondverzorging, het behandelen van littekens en het verbeteren van de beweeglijkheid van de handen aan bod.

Van het aanmeten van spalken tot krachtoefeningen

Ook worden in het kader van handtherapie niet zelden oefeningen voor kracht en coördinatie afgewerkt, worden spalken aangemeten en wordt advies uitgebracht over de inzetbaarheid van je hand en pols tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en je werk. Handtherapie wordt vaak geboden na een operatie en geldt als een behoorlijk langdurig en ook intensief traject.

Kort na een operatie volgt een intensieve behandeling

De patiënt kan zelf overigens een grote rol spelen bij het slagen van de behandeling. Soms werkt handtherapie heel snel en ben je al na enkele dagen verlost van een pijnlijke spier. Na een ingreep kan begeleiding in de vorm van deze therapie wel een jaar of nog langer duren. Zeker kort na een operatie vinden er vaak heel veel behandelingen plaats. In die periode valt namelijk veruit de meeste winst te boeken.

Zelf een fors aandeel in het traject

Handtherapie werkt echt en helemaal als je de oefeningen die je van de therapeut krijgt om zelf thuis te doen ook daadwerkelijk doet. Dit kan de duur van het herstel namelijk behoorlijk bespoedigen. Als patiënt heb je dus zelf een fors aandeel in een sneller herstel. Want thuis je oefeningen doen is vaak net zo belangrijk als de therapie zelf.

Meer weten over handtherapie? Klik dan hier.